Fakivágás – Miért ne mi csináljuk?

Ha már régóta nincs jó helyen egy fa, mert veszélyezteti az értékeket vagy egyenesen az ember életet, akkor valószínűleg egyre inkább szükségét érzi, hogy fejszét vagy láncfűrészt ragadjon. Mi azonban azt javasoljuk ne tegye!

Fakivágás nem egy atomfizika, azonban ez nem azt jelenti, hogy hűbelebalázs módjára neki kell esni. Egy olyan fa, aminek ágai rálógnak a tetőre vagy veszélyesen közel nőtt a cserepekhez, komoly veszélyt jelenthet. Nem szerencsés, ha a fa túl közel van a házhoz, ugyanis a lombhullató fák levelei az ereszcsatornába kerülnek, ami nem csak eldugítja az ereszcsatornát, de hosszútávon akár ki is lyukaszthatja azt, a belőle kioldódó csersav miatt. Arról már nem is beszélve, hogy egy esetleges villámcsapás során a lángok könnyen átterjedhetnek a házra. Ha vihar során kidől a fa, akkor akár otthonunk, akár a vezetékek is veszélyben lehetnek. Érdemes utánajárni, hogy az általunk kivágni akart fa nem-e engedélyköteles. Tudni kell, hogy az általunk ültetett, közterületen lévő fák engedélykötelesek. Az ilyen fákat csak alapos indok miatt lehet kivágni, például, hogy vagyont vagy ember életet veszélyeztet.

Még ügyesebb ezermesterek esetében is inkább azt javasoljuk, hogy hívjanak szakembert, ugyanis a fakivágás egyáltalán nem veszélytelen. Sőt, nem megfelelő felkészültséggel és szakértelemmel könnyű még nagyobb kárt okozni, mintha a fa egész egyszerűen csak kidőlt volna. A favágó szakember megfelelő szerszámokkal dolgozik és a vágás minden lépését megtervezi, különösen ügyelve arra, hogy a fa környezetében lévő értékeket megóvja. Ehhez gondosan kiszámolja a fa dőlési szögét. A fát még a lombosodás előtt érdemes kivágni, mert lombkoronával még nagyobb munkát jelent. Bővebb információk a fakivágás-tuskómarás.hu weboldalon!