Dr. Zsuffa Ákos az OKJ átalakításáról

A 2020-as OKJ-s rendszer átalakítása számos embert érint. Többen is kifejtették véleményüket a változások kapcsán, köztük a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, dr. Zsuffa Ákos is. Az alábbiakban a vele készült interjúban elhangzottakat foglaljuk össze.

Dr Zsuffa Ákos is elmondta véleményét az OKJ-s rendszer átalakítása kapcsán. A 2020-ban megvalósuló változások gyakorlatilag teljesen átalakítják a sokak által ismert OKJ-s rendszert, mely több, mint hatszáz szakmájával, sokszor kaotikusnak tűnt, így nem csoda, hogy egy ideje már érett a változás. A jövőben a szakmák számát leredukálnák és két részre osztanák. Egy részt lennének az iskolai rendszerű oktatás keretein belül tanulható alapszakképzések, valamint speciális tudást nyújtó részszakképesítések, melyeket tanfolyami formában lehet majd tanulni. Zsuffa Ákos úgy vélekedett, hogy az irány jó, továbbá már jó ideje szükség volt hasonló kaliberű változásokra. Az, hogy valóban megfelelő lesz-e a végeredmény, arra a változtatások utáni egy évben fog fény derülni.

Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy ma Magyarországon a képzés határozza meg a szakmát, holott ennek fordítva kellene lenni. Az lenne igazán pozitív, ha a változtatásoknak köszönhetően a szakmák határoznák meg a képzéseket. Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy a szakmai tudás sem minden, ugyanis az is nagyon fontos, hogy az iskola padból kikerülő gyerek tudjon kommunikálni, együttműködni másokkal, projektben gondolkodni. A változások 2020 szeptember elsejétől kerülnek bevezetésre. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke bízik benne, hogy pozitív eredménye lesz a változásoknak, aminek következtében kiváló szakembereket képeznek. Alapvetően az új irányt üdvözlendőnek tartja.