Digitálisan előre lep a felnőttképzés, mondta Zsuffa Ákos!

A felnőttképzés sajnos az utóbbi időszakban háttérbe került, amelynek most minden előnyét kihasználva kell továbblépni. A kormányrendelet, amelyet a digitális felnőttképzés tovább lepésé érdekében hoztak létre, megkönnyíti azt a jövőben, hiszen online is elvégezhető lesz, mondta az FVSZ elnök a Blikknek.

Többek között azt is mondta Zsuffa Ákos, hogy az összes iparágra nézve, de különösen az oktatásra meglehetősen nehéz idők várnak a jelenlegi járványhelyzet miatt. Azonban az új rendelet segítségével sikerült enyhíteni az oktatókra és az iparágban dolgozókra nehezedő teherből. A könnyítést egyértelműen a rendelet azon részére, ami az online felnőttképzésekre vonatkozik, ugyanis lehetőség nyílik az online oktatásra emailben, telefonon vagy akár más módon is. A rendelet azt is megemlíti, hogy amennyiben a képzett igazoltan vesz részt az órákon, úgy elszámolható lesz a munkabérek és járulékok kapcsán a támogatott felnőttképzésben is. Habár a szakmai vizsgák még nehézségeket okoznak, ugyanis egyesek személyes találkozót is igényelnek, de a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel mindenképpen előrehaladást jelenthet a folyamatos oktatásnak a biztosítása.

Az FVSZ újraválasztott elnöke azt is elmondta, hogy következő időszakban várható lesz az átképzések megnövekedése, ezért kiemelkedően fontos lépés a felnőttképzés folyamatos biztosítása a tanulók számára. A felnőtképzés komoly szerepet játszik majd a gazadás újra élesztésében a járványhelyzet végeztével, ezért nagy figyelmet igényel minden lépés, amit annak érdekében tesznek, hogy a felnőttképzés jól működjön Magyarországon. Azzal mindenki tisztában van, hogy az egész világon, így Magyarország gazdaságában is komoly nyomot fog hagyni a járvány okozta kiesések, de az átképzéseknek köszönhetően valamelyest enyhíthető ez.