Az éjszakai baglyok társ nélkül maradnak?

Meguntad, hogy mindig egyedül ébredsz? Talán ott a probléma, hogy mikor ébredsz és mikor fekszel le. A kutatók szerint ezek a tényezők alapvetően meghatározzák a párkapcsolati státuszt, az éjszakai baglyok sokkal nagyobb valószínűséggel fognak egyik rövidtávú kapcsolatból a másikba lépni, mintsem évekre szólóan társat találjanak maguknak.

Egy kísérletben 348 férfit és 153 nőt vizsgáltak és az eredmények szerint a magukat éjszakai bagolynak valló férfiak 38%-as és a nők 37%-a egyedülálló volt. Miközben a korán ébredő férfiaknál ez az arány csupán 24%, a nőknél pedig még kevesebb, mindössze 20% volt. Kiderült, hogy az alvási és ébrenléti szokások sokkal inkább befolyásolják a párkapcsolati állapotot, mint a kockázatvállalási hajlandóság vagy a hormonok.

Ez nem jelenti azt, hogy a későn fekvők, későn kelők gyökeresen meg kell, hogy változtassák a szokásaikat, csakhogy végre párt találjanak. Hiszen a korán keléstől valószínűleg morcosabbak lennének, ez pedig egyáltalán nem növeli az esélyeiket párkapcsolati szempontból. A kutatók szerint az, hogy valaki rendszeresen korán kel, nem növeli automatikusan az esélyét a boldog szerelmi életre, csupán egy olyan faktor lehet, ami javíthatja a kapcsolat minőségét.

Két, az alvási és ébrenléti szokások tekintetében azonos ritmusban működő ember jobban tud együttélni, mintha egyikük teljesen más időben élné az életét. Ha az egyik fél rendszeresen hajnalban kel és korán fekszik, a másik pedig szeret az éjszakának élni, a kapcsolat rövid időn belül garantáltan zátonyra fut.