A megfelelő matrac – hogyan készüljünk fel az éjszakai pihenésre?

Gondot jelent az elalvás? Többször felébred az éjszaka folyamán? Reggelente kimerültnek és fáradtnak érzi magát? A probléma többeket érint, mint azt elsőre gondolnánk. Az éjszakai pihenésre való felkészülés és a megfelelő környezet azonban megoldást jelenthet az akár egészségi állapotunkat is befolyásoló helyzetre.

A matrac kiválasztása legalább olyan fontosnak bizonyul, mint a megfelelő ágynemű használata. A gerincnek alátámasztásra van szüksége fekvés során, s ha ez nem valósul meg, akkor annak gyorsan derék-és nyakfájás lehet a vége. A kialvatlanság sokszor a műszálas ágyneműk használatára vezethető vissza, ugyanis ezekbe beleizzadunk, ami komfortérzetünket befolyásolja hátrányosan. A forgolódással töltött éjszaka következményeként pedig másnap fáradtak, dekoncentráltak lehetünk, de ezeknél akár komolyabb következményekkel is számolhatunk. Ha nem alusszuk ki magunkat, s ez az állapot tartós, akkor legyengül immunrendszerünk és vérnyomás problémák is előfordulhatnak.

Nem csak a nyugodt környezet biztosítása fontos, hanem a pszichés állapotra való odafigyelés is. Mindannyiunk életében jelen van a stressz, ám ezt sokan nem tudjuk megfelelően kezelni. Rémálmok gyötörnek, nem tudunk elaludni, vagy éppen felébredünk az éjszaka közepén. Fontos, hogy elalvás előtt már ne lakmározzunk sokat, hiszen a megterhelt gyomor szintén nem kedvez a pihenésnek. Egy kamillatea, vagy egy pohár langyos tej jó szolgálatot tehet, éppen úgy, mint kedvenc könyvünk lapozgatása. Az internetet, a telefonnyomkodást, vagy az agresszív filmeket azonban mindenképpen érdemes elfelejteni, ezek ugyanis felzaklathatnak elalvás előtt. Az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Törekedjünk tehát a nyugodt, pihentető éjszakák megteremtésére!