A fedélzeti kamera felvétele megállja a helyét törvényes bizonyítékként?

Tekintettel az egyre növekvő népszerűségre Magyarország utcáin, a fedélzeti kamera gyártók most már nagyon szorosan figyelemmel kísérik a technológiai fejlődést és már rendelkezésre állnak kettős fedélzeti kamera termékek is azzal a képességgel, hogy a jármű elejét és hátsó részét non-stop rögzítsék.

Szerezzen be több információt itt a fedélzeti kamera törvényes bizonyítékként való felhasználásáról. De lássuk pontosan mit jelent a balesetek bejelentése, a biztosítási igények és akár a bírósági eljárások szempontjából a fedélzeti kamera használata? A fedélzeti kamera egy viszonylag új koncepció, amely azért van ott, hogy élő videókat rögzítsen a jármű elejéről vagy akár a hátuljáról is. Attól függően, hogy mennyit kíván költeni, egyes fedélzeti kamerák több rögzítési módot is tartalmaznak, valamint a beépített GPS-rendszereket, amelyek különösen hasznosak lehetnek vészhelyzet esetén, vagy természetesen, ha a járművet ellopják. Noha maga a fedélzeti kamera egy meglehetősen kicsi eszköz (és gyakran nem észrevehetőbb, mint bármely más, az autóban található eszköz), a felvételeket a fedélzeti SD memóriakártyákon tárolják, és úgy programozzák, hogy hurkoltan rögzítsék, így felülírják a legrégebbi felvételeket, amikor egy új felvételi ciklust indít.

Baleset esetén automatikusan független bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy pontosan mi történt. A nagy felbontású videofelvétel azt jelenti, hogy baleset esetén valószínűleg nem kell támaszkodnia semmilyen tanúvallomásra vagy elmosódott fényképre, ehelyett bizonyítani tudja a biztosítójának (és a rendőrségnek), hogy pontosan ki volt a hibás és mi történt. Mivel a rendőri erők ösztönzik a fedélzeti kamera használatát, úgy tűnik, hogy nagyon kevés kétség merül fel a hatékonyságukat illetően szilárd bizonyítékok szolgáltatása szempontjából. A fedélzeti kamera bizonyítékok rendkívül hatékonyak lehetnek, és egyre inkább használják őket az engedetlen úthasználók büntetőeljárása során.