A csodálatos mangó, avagy az istenek eledele

Számos érv sorakoztatható fel a mangó fogyasztása mellett. Egy igazán könnyen emészthető gyümölcsről van szó, ami igaz, a többi gyümölcsnél ugyan kalóriadúsabb, de több béta-karotint és több C-vitamint is tartalmaz. A benne található C-vitamin pedig növeli az immunrendszer ellenállását számos betegségekkel szemben. Szerencsére már hazánkban is beszerezhető a nagyobb piacokon és a bevásárló komplexumokban, így ha megkívánnád, akkor semmi akadálya, hogy megörvendeztesd magad egy kis mangóval.

A mangó béta-karotin tartalmából a máj A-vitamint állít elő, amely viszont energetizálja a szemet, a légutakat, de mellett a bőrt, a hajat, a fogakat és még az ínyt is. Gyerekek esetében pedig gyorsítja a csontfejlődést. Mindezek mellett segít megelőzni a rák kialakulását, ugyanis gátolja a daganatos sejtek elburjánzását. Látható tehát, hogy annyi pozitívummal bír, ami tíz másik élelmiszernek is bőven elég lenne.

A mangóról viszont jó, ha tudod, hogy csak rövid ideig tartható csak el, és nem viseli jól a hideget. A gyümölcsöt épp ezért éretlenül szedik le, hogy aztán kibírja a hosszú hajóutat, az érett mangó csak repülőgéppel szállítható, ami persze drágább is. Ha Te nyersen szereted fogyasztani, akkor bizony meg kell várnod, amíg teljesen megérik. A mangó akkor érett, ha megérezzük az illatát, illetve enyhe nyomással puhának érezzük.

A mangó magját nem egyszerű feladat eltávolítani, ugyanis a gyümölcshús erősen hozzátapad a maghoz. Ha ügyesen szeretnél a magtól megszabadulni, akkor először is mosd meg a gyümölcsöt, majd hámozd le annak a héját. Ha ezzel megvagy, akkor egy kisebb, éles késsel hosszában vágd be, egészen addig, amíg a kés a magnak nem ütközik. Végül négyzethálósan vagdosd be a gyümölcshúst, és az így kapott kockákat vagdosd le a magról, persze csal óvatosan.