A behajtó és az autónk története – van megoldás

A behajtó és a mi autónk, a kettőt együtt olvasni is rossz. Ha meg akarjuk előzni, hogy az autónk a végrehajtó kezére jusson elővigyázatosnak kell lenni.

A behajtókról még több információkat itt érhet el. Képzelje el, hogy hosszas keresgélés után végre rábukkan egy Önnek tetsző használt autóra és kiváló áron hozzá is jut. Szinte hihetetlen milyen jó áron! Ennek azonban megvan az oka. A szeretett autót ugyanis hamarosan lefoglalták, majd elárverezték. Ez akkor fordulhat elő, ha a vevő nem nézett utána, hogy terheli-e zálogjog az autót. Vannak igazán becsületes eladók, ugyanakkor mindig akadnak olyanok, akik át akarnak verni minket. Ennek kivédésére több módszer is létezik. A Belügyminisztérium rendszere által könnyedén lekérdezhetjük a jármű eddigi adatait, valamint állapotáról is számos információhoz juthatunk. A lekérdezés díjmentes és egyszerű folyamat. Ez nagyban megkönnyíti az autóvásárlók dolgát, hisz így a járműről nem egy-két megadott információt tudnak meg, hanem a teljes előéletét.

Érdemes továbbá megismerkedni a hitelbiztosítéki nyilvántartással, aminek működéséért az Országos Közjegyzői Kamara működtet. Nem csak autó vásárlás, hanem egyéb értékes vagyontárgy előtt is érdemes kutakodni, hogy terheli-e az értéktárgyat lízing, zálogjog vagy egyéb biztosítéki célú jog. A tájékozódás időigényes folyamat, ezt mi sem tagadjuk, azonban jobb, ha megtaláljuk a szükséges adatokat a nyilvántartásban, mint hogy azt komoly összeggel bánjuk. A korábbi tartozás fejében a végrehajtó pillanatok alatt elviszi az autót. A hitelbiztosítéki nyilvántartás 2014-ben jött létre és azóta fokozatosan bővül. A legtöbb bejegyzés, a nyilvántartás közel háromnegyede gépjárművekre vonatkozik, leginkább lízing témakörben.