Segíthet a levegőszűrő tisztítása, vagy csak a csere jelent megoldást?

A levegőszűrő fontos feladatot lát el az autóban, mivel a levegőben található port, káros szennyezőanyagokat és apró részecskéket távol tartja a motortól. A levegőszűrő nélkül ezek bejutnának ezek bejutnának a motorba, ahol komoly pusztítást végeznének.

A levegőszűrő tisztítása kapcsán itt talál bővebb információkat! A levegőszűrő a levegőben lévő szennyezőanyagok jelentős részétől meg tudja óvni a motort. A fokozott igénybevétel miatt a levegőszűrő folyamatosan veszít hatékonyságából. Éppen ezért érdemes minden évben a kötelező szerviz során ellenőriztetni az alkatrészt. A levegőszűrő gyártók javaslata alapján körülbelül tíz-tizenötezer futott kilométert követően szükséges lecserélni az alkatrészt, azonban használattól függően ez változhat. Vidéken, a poros utakon ennél gyakrabban kell sort keríteni a levegőszűrő cseréjére. A levegőszűrő a levegőben lévő minden piszoktól és kosztól igyekszik megvédeni a motort, így az sem ritka, hogy az átvizsgálás során a por mellett falevél, madártoll és rovarmaradványok is megtalálhatók.

Ilyen esetben mindenképp lépni kell, hiszen az alkatrész nem képes kellő hatékonysággal ellátni a feladatát. Vannak kisebb gyártók, amelyek igyekeznek a piaci rést levegőszűrő tisztító spray gyártásával és forgalmazásával betölteni, azonban ezek hatékonysága erősen vitatható, ráadásul nem is gazdaságosak. A levegőszűrő tisztítása tehát nem a leghatékonyabb módszer. A levegőszűrő tisztító használata jobb, mint a semmi, azonban a legjobb módszer a csere. Ha az alkatrész meghibásodott, esetleg sérült, akkor a tisztítás semmit sem ér. Ha bővebb információkra van szüksége, esetleg új alkatrészt szeretne vásárolni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!