Nagyon fontos az anyajegyek kivizsgálása

Mindenkinek vannak anyajegyei, és nagyon fontos, hogy ha valamilyen elváltozást észlelünk, akkor azonnal orvoshoz forduljunk. A legtöbb anyajegy barna vagy fekete színű, de előfordulhatnak vöröses, illetve kékes színűek is. Egyes anyajegyek már születéskor jelen lehetnek a bőrön, míg mások csak évekkel később jelennek meg.

Az anyajegy szűrés nagyon fontos, hiszen gyakran kialakulhatnak belőle melanomás megbetegedések. Az anyajegy ott alakul ki, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze a bőr színét adó pigmentsejtek. Azoknak akiknek a bőre fehérebb, általában jellemző rá, a nagyszámú anyajegy is. Ezeknek a fajta megbetegedéseknek a száma, az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett, ezért az orvosok folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet az anyajegyszűrések fontosságára. Egy anyajegy megítélése a szakorvostól is nagy tapasztalatot és gyakorlatot igényel, mivel sokszor ártalmatlannak tűnő elváltozásról van szó. Sajnos nincs olyan speciális jel, amely kizárólag csak a melanomára jellemző, ezért a szakorvosnak több tényező együttes jelenlétét értékelik. Ha úgy észleli, hogy valamely anyajegye megváltozott, vagy hirtelen növekedésnek indult; ha nagyon sok anyajegye van; ha világos a bőre és szemszíne; ha előfordult a családban egyenes ágon hasonló fajta megbetegedés, akkor mindenképp ajánlott az anyajegyszűrés.

A szakorvos az anyajegyszűrés során felméri, hogy a páciens milyen rizikóval rendelkezik. Kérdez néhány dolgot, hogy egy általános képet alkothasson a megjelenéséről. Ezt követően alaposan átvizsgálja a teljes bőrfelszínt egy speciális nagyítóval. Szemrevételezi az anyajegyek pigmenttartalmát és szerkezetét. Megfigyeli, hogy van-e olyan anyajegy, amely eltér a többitől, színét, elhelyezkedését, méretét vagy formáját tekintve. Szükség esetén pedig javasolja az anyajegy eltávolítását. Látogasson el a www.belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra és tudjon meg többet az itt dolgozó orvosokról, szolgáltatásokról. Kérdés esetén hívja a +36 30 870-74-27-es telefonszámot, vagy írjon emailt az info@boc.hu e-mail címre.