Mit érdemes tudni a vízóra hitelesítésről és cseréről?

Ahhoz, hogy a vízművek pontos méréseket tudjanak végezni a lakosság vízfogyasztása kapcsán, működő és hiteles vízórákra van szükség. Ennek kapcsán érdemes tisztában lenni néhány hasznos információval, aminek Ön is nagy hasznát veheti!

A vízóra cseréről és hitelesítésről itt érhet el bővebb információkat! A szolgáltatók minden évben arra törekszenek, hogy a nem működő és nem hitelesített vízórák számát csökkentsék. Ehhez azonban nagy szükség van a lakosság együttműködésére is. A vízóra hitelessége nyolc év után lejár, így ki kell cserélni, ennek költségeit pedig a lakás tulajdonosa viseli. Az erről érkező értesítéseket komolyan kell venni, ugyanis ennek hiányában a vízművel kötött szerződés semmissé válik, ráadásul az újra kötés nagyon sok papírmunkával jár. A mellékvízmérő, vagyis általános nevén a vízóra a főmérő után beépített vízmérő. Törvény rendelkezik róla, hogy kizárólag hiteles mérőeszközzel lehet méréseket végezni. A mellékvízmérő akkor hiteles, ha megtalálható rajta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal törvényes és sértetlen tanúsít jele, például matrica vagy plomba.

A mellékvízmérő cseréjére abban az esetben van szükség, ha lejár a mérő hitelessége. Fontos időben lépni, különben nagyon sok utánajárásra és papírmunkára van szükség a megújításhoz. A mérőcserével egy minősített vállalkozót is meg lehet bízni, de akár a vízművektől is meg lehet rendelni a szolgáltatást. Utóbbi azért előnyösebb, mert a tulajdonosnak kevesebb dolga van. Gyakran a közös képviselő is tud adni hasznos tanácsokat, így megéri érdeklődni nála. Azt is fontos megkérdezni a szakembertől, lehetőleg a munkálatok megkezdése előtt, hogy a kiszállási díj is az ár részét képezi-e. Bővebb információkat a futes-gazszereles.hu weboldalon talál!