Mi mindent érdemes tudni a gázvezetékekről?

A gáz az egyik leghatékonyabb és egyben legolcsóbb módszer az otthon felmelegítésére. Ugyanakkor vannak veszélyei is, amivel nem árt tisztában lenni. Ha szeretne a gázról és a gázvezetékről még többet megtudni, akkor olvasson tovább, rengeteg hasznos információt osztunk meg Önnel!

A gázvezetékekről itt tájékozódhat bővebben! A gázfűtés előnyei mellett mindenképp szót kell ejtenünk a biztonsági problémákról és a háztulajdonosok felelősségéről. A gázhasználat nem csak előnyökkel jár, hanem számos hátránya is van és felelősséggel kell használni. A ház belsejében található csővezetéket építési vezetéknek vagy gázellátó vezetéknek nevezik. A különféle elágazások az egyes készülékekhez vezetnek. Az elágazás egy vonalban végződik, amely egy függőleges cső, illetve ez a felső leágazási vonalról a készülékbe ereszkedik. A készülék csatlakozási pontján található egy üledékfogó, amit gyakran csepegtető lábnak is hívnak, melyen egy kupak is található. Az ilyen csőhosszabbítás minimum három hüvelyk hosszú és minden olyan idegen anyag vagy víz megkötésére szolgál, amely a gázban lehet, még azt megelőzően, hogy a készülékbe kerülne.

Időnként nem árt leellenőrizni a gázmérő mögött lévő csöveket. Eleve a gázkészülék miatt nem árt szakembert hívni és legalább évente leellenőriztetni a készüléket. Az acélcsövek jellemzően feketék, képlékeny vas vagy pedig acélszerelvények. Bizonyos területeken akár horgonyzott acélt is használnak. Vannak területek, ahol pedig a réz használata terjedt el.  Horganyzott acél, réz, sárgaréz vagy CSST (másként hullámos rozsdamentes acélcső) szintén használható némely területen, azonban egyes közművek kifejezetten tiltják a réz használatát ebben az esetben. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a gazszerelo-budapesten.hu weboldalra!