Mi az ózonterápia? Az orvosi felhasználása az ózonnak!

Az ózonterápia vitatott alternatív gyógyászati ​​gyakorlat, amely ózongázt használ a betegségek leküzdésére. Az ózon az oxigén egyik formája. Az alternatív gyógyászatban az ózonterápia szakemberei az ózon gázt vagy folyékony formáit használják orvosi kezelésre és helyi fertőtlenítőszerként is.

Itt mindent megtudhat az ózon orvosi felhasználásáról. Az emberek sok éve gyakorolják az ózonterápiát orvosi kontextusban. Ennek használata azonban ellentmondásos a biztonsági aggályok közepette. 2019-ben az Angol élelmiszer- és gyógyszerügynökség figyelmeztettet az ózonterápiával kapcsolatban. Ennek oka az, hogy nincs elegendő bizonyíték arra a következtetésre, hogy a gyógyszer hatékony vagy biztonságos-e. De lássuk pontosan mi is az ózonterápia? Nos, ez egy olyan orvosi kezelésekre vonatkozik, amelyek ózongázt használ. Az ózongáz az oxigén egyik formája. Ez a színtelen gáz három oxigénatomból áll. A légkör felső részében egy ózongázréteg védi a földet a nap UV sugárzása ellen a talaj szintjén azonban az ózon „káros légszennyező anyag”, de kitűnő hatása van a fertőtlenítés területén.

Az ózongáz káros, amikor egy ember belélegzi, tüdő- és torokirritációhoz, köhögéshez és súlyosbodott asztma tünetekhez vezethet. A nagy expozíció tüdőkárosodáshoz vezethet és halálos is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele és csak hozzáértő kezekben javasolt az alkalmazásuk.  Egyes kutatók azonban úgy vélik, hogy az ózonnak gyógyászati ​​hatása lehet orvosi kontextusban. Például egy 2011. évi áttekintő jelentés szerint az ózonterápia a következő tulajdonságokkal rendelkezik: ízületi gyulladás kezelése, a vírusos betegségek kezelése, például a HIV és a SARS elleni küzdelem, sebek fertőtlenítése, aktiválja az immunrendszert és a rák kezelése. A kutatók jelenleg az ózonterápia emberi testre gyakorolt ​​hatásait vizsgálják, hogy meghatározzák a lehetséges terápiás előnyöket.