Jutalmazzuk kutyánkat finom falatokkal

Mindenki szereti ha megjutalmazzák, és ezzel a kutyák sincsenek másképp. Hogyha jól elvégeznek egy feladatot, megtanulnak egy trükköt, stb. akkor adjunk neki egy finom falatot dicséretképpen.

A jutalomfalat kutyáknak nagyon fontos. A kutyák nagyon okos állatok rengeteg mindenre meg  lehet őket tanítani. Mindenki szeretné a legjobbat adni kedvencének, legyen az táp, jutalomfalat vagy bármilyen játék. Amikor egy új négylábú kerül hozzánk, akkor természetesen az az első dolgunk, hogy megtanítsuk a szobatisztaságra. Ezután következhetnek az, hogy megtanítunk neki néhány alap vezényszavat, mint például, az ül, fekszik, marad, stb. A jutalomfalatok ilyen helyzetekben nagyon hasznosak tudnak lenni. Hogyha például megtanul egy trükköt, vagy hallgat a vezényszóra, akkor jutalmazzuk meg és azonnal tudni fogja, hogy mennyire ügyes volt és milyen büszke rá a gazdája.

Fontos azonban megemlíteni azt, hogy a kedvencünknek adott jutalomfalatok adagolását, mennyiségét nem szabad túlzásba vinni, mert ez könnyen elhízáshoz vezethet. És azért sem jó, ha egyszerre több jutalomfalatot kap, mert akkor megtelik a hasa és nehezebben mozog, könnyebben elfárad. Sok szakember azt tanácsolja, hogy különböző feladatok elvégzése után, különféle jutalomfalatot adjunk a kutyának. Hogyha a szabadban játszunk vele és más kinti programokat szervezünk, akkor a választott jutalomfalat ne legyen nagyon száraz, mert könnyen kiszárad tőle kiskedvencünk és sok vizet kell igyon utána. Alkalmanként bátran adhatunk neki például csontot, hogy legyen amit rágcsáljon, ez azért is jó, mert segít a fogkő kialakulásának megelőzésében.

Fontos, hogy kutyánk tudja, hogy milyen büszke rá a gazdi, amikor megtanul egy trükköt, vagy jól elvégez egy feladatot és erre a legjobb megoldás, ha megjutalmazzuk.