Hogyan kerülhető el a fizikai munkák káros hatása?

Rengeteget hallani arról, hogy az ülő munka hosszú távon milyen káros hatással van a szervezetre, ugyanakkor sajnos ez a fizikai munkavégzésre is igaz. Az átdolgozott napot követően jól esik elterülni a kanapén és a pihenésre koncentrálni, azonban a hosszú távú egészségmegőrzés érdekében ajánlott néhány dolgot szem előtt tartani, hogy minél kevésbé kelljen a fizikai munka szervezetre gyakorolt negatív hatásaival szembesülnünk.

Fizikai munkák egyik leggyakoribb következménye a viszonylag korán, akár fiatalkorban is jelentkező ízületi és mozgásszervi problémák. Habár feleslegesnek tűnhet, azonban a nehéz fizikai munkák előtt célszerű bemelegíteni, átmozgatni az ízületeket. Különösen a derék, karok és a térdízületek problémásak, ezért ezekre a területekre ajánlott nagyobb figyelmet fordítani. A fizikai munka típusa nagymértékben befolyásolja, hogy mely ízületek vannak leginkább kitéve a terhelésnek. Ha van rá lehetőségünk, akkor érdemes kerülni az egyoldalú terhelést. Ha emelnünk kell, akkor különösen fontos, hogy ezt igyekezzünk egyenes derékkal kivitelezni.

Ha már kialakult valamilyen panasz, akkor azt fontos komolyan venni, mert idővel csak rosszabb lesz. A gyógytorna, fizioterápia és a gyógymasszázs mindenképp hasznosak és sokat segíthetnek a panaszok kezelésben. Ha sokat vagyunk talpon, akkor jól jön egy személyre szabott talpbetét, amelynek segítségével még több óra múltán sem fájdul meg a lábunk vagy a derekunk. A panaszok megelőzésében az olyan kiegészítők, mint a térdvédő, megfelelő munkacipő, illetve az említett talpbetét. A munka során is célszerű a pihenőidőben leülni, illetve egy kicsit átmozgatni az elgémberedett végtagokat. Ha nem hanyagoljuk el az egészségünket, akkor a fizikai munka hatásaitól sem kell tartanunk.