Hézagszigetelésre a duzzadószalag jelenti a legoptimálisabb megoldást

Noha az ezredfordulót megelőzően még sokkal gyakoribb jelenség volt, hogy komplett családi házak kivitelezését is megoldották családon belül, még ma is szép számmal akad erre példa, hiszen rengeteget lehet így spórolni. Ugyanakkor nagyon kell arra ügyelni, hogy az alap, illetve a falazat kialakításánál minden szakszerűen történjen.

Kiváló példa erre a duzzadószalag alkalmazásának kérdése is. Bármekkora méretű és funkciójú ingatlanról is legyen szó, a fő szerkezetek kialakítása általában betonelemek segítségével történik. Ezek egymás mellé helyezésekor munkahézagok alakulnak ki, ami több szempontból is problémás. A legnagyobb gondot a réseken beszivárgó nedvesség okozza, a talajvíz ugyanis gyakorlatilag mindenhol kiemelt kockázatot jelent. Ez kikezdi a belső szerkezetet, idővel pedig visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Szerencsére duzzadószalag használatával könnyedén elkerülhetjük az ebből adódó kellemetlenségeket. Ez a speciális anyag tökéletesen kitölti még a legapróbb réseket is, így hosszú időn át meggátolja a víz betörését a betonelemek közé.

Ezt az eredményt egy egyszerű metódus segítségével éri el. A duzzadószalag anyaga hidrofil, azaz nedvesség hatására megnövekszik a térfogata. Amikor a hatás megszűnik, az eszköz visszanyeri eredeti méretét, ez a folyamat pedig akárhány alkalommal megtörténhet anélkül, hogy a kiegészítő veszítene hatékonyságából. Telepítése meglehetősen egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet, mindössze némi odafigyelést. Elsőként mindig ellenőrizzük, hogy a duzzadószalag sértetlen állapotban van-e. Amennyiben már előzetesen nedvesség érhette – például a sérült csomagolás miatt -, akkor semmiféleképpen ne használjuk fel. Ezt követően készítsük elő a felületet, távolítsuk el a zárványokat és zsírtalanítsunk. Végül következhet a duzzadószalag rögzítése ragasztással, vagy mechanikai úton.