Fontos tudnivalók a távollátásról

A fiatalkorban jelentkező látásproblémák a legtöbb esetben a megfelelő lencse alkalmazásával a szem egy ideig korrigálni tudja a hiányosságot, ám a későbbiekben mindenképp szükség lesz látáskorrekcióra.

Távollátás olyan esetekben fordulhat elő, ha a szemgolyó illetve a tengelye rövidebb. Normál esetben az által embereknél a szemgolyó tengelyének a hossza 24mm. Ha ilyen paraméterekkel rendelkezünk és ha a szem ép fénytörésű, illetve a szemtengely hossza normális, akkor az általunk látott kép éles, mivel az pontosan a retina megfelelő részére esik. Ám olyan esetekben mikor a szemgolyó, vagy a szemtengely kisebb az átlagosnál, akkor távollátási problémákkal kell megküzdenünk. Ilyen esetekben a betegek a távolban lévő tárgyakat élesen látják, ám a közelebbieket nem tudják rendesen fókuszálni, így azokról nem keletkezik éles kép. A távollátóknál a szem fénytörő ereje az átlagosnál gyengébb, ezért a megfelelő dioptriával ellátott pluszos gyűjtőlencsére lehet szükség.

Szemvizsgálat
Szemvizsgálat

A távollátóknál gyakran találkozhatunk, olyan szituációkkal mikor a megfelelő lencse nélkül, kancsalítanak. Ez azért jelentkezhet, mivel a közeli tárgyak esetén igyekeznek minél jobban alkalmazkodni, hogy minél élesebb legyen a kép. Ilyenkor a szemtengelyek összetérnek és az egyén kancsalít. Gyerekeknél is gyakori probléma, viszont ők még nem tudják pontosan meghatározni, hogy mi is a hiba a látásukkal, ezért ha a fentiekben említett problémát észleli, akkor mindenképp forduljunk szakorvoshoz, a gyors segítség és kezelés érdekében. A távollátás esetén a látáskorrekció legegyszerűbben lencsékkel kezelhető. Sokszor találkozhatunk olyannal, hogy a két szem fénytörése gyakran különbözik, így az alkalmazott dioptriák is különbözőek lesznek.