Chlamydia, szexuális úton terjedő betegség

A Chlamydia fertőzés egy szexuális úton terjedő betegség, ami szexuális úton terjed egyik emberről a másikra. A Chlamydia fertőzés gyakran tünetmentes, azonban kezelés nélkül a szövődmények annál súlyosabbak lehetnek. Nagyon fontos, hogy a betegség időben fel legyen ismerve és a szexuális partnerek is kezelve legyenek.

Chlamydia fertőző betegség, amit szexuális aktus révén lehet elkapni, tehát hüvelyi, orális és anális érintkezés által is. A fertőzés különösen a fiatalok körében terjed gyorsan, valamint az olyanok esetében, akik gyakran váltják szexuális partnereiket és nem használnak gumióvszert. Chlamydia fertőzés esetén a torok és a végbél fertőzés szinte minden esetben tünetmentes. A nők több, mint hetven százaléka, míg a férfiak ötven százaléka nem tapasztal semmiféle nemiszervi tünetet fertőzés esetén. A leggyakoribb tünetek közt említhetjük nők esetében az égő érzést vizeléskor, a közösülés utáni vérzést, a bővebb vagy megváltozott színű vagy szagú hüvelyi folyást vagy az alhasi fájdalmat.

Férfiak esetében is jellemző az égő érzés vizelés esetén, a heretáji fájdalom és a húgycsőből való folyás. A Chlamydia fertőzés kiválóan kezelhető antibiotikummal. A szövődmények megelőzése érdekében minél előbb meg kell kezdeni a kezelést. A kezelés ideje alatt a szexuális érintkezés még óvszerrel sem ajánlott. Minden partnert, akivel két hónapon belül szexuális kapcsolatot létesített, értesíteni kell. A partnereket meg kell vizsgálni és kezelni kell, hogy ezzel megelőzzék a később kialakuló szövődményeket. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol nem csak bővebben tájékozódhat, hanem elérhetőséget is találhat a szakorvosokhoz!