A villanybojler elterjedése megkönnyítette az emberek életét

A villanybojler a modern élet sajátos velejárója. A régi időkben, ha meleg vizet szerettünk volna, akkor tüzet kellett raknunk, majd vizet kellett melegítenünk. Ez a hosszadalmas tortúra szerencsére már a múlté, hiszen ma gombnyomásra meleg vizet varázsolhatunk otthonunkba a villanybojlerünk segítségével.

A villanybojler tömeggyártása Magyarországon a hatvanas évek közepén lendült be. A villanybojlereknek több fajtájuk is létezik. Ami minden villanybojler szerves része az egy víztároló tartály, ami eltérő méretű lehet. A tartály méretét általában literben határozzák meg. A tartály sokféle anyagból készülhet. Lehet rézből, rozsdamentes acélból, egyszerű vagy üvegszálas műanyagból, horganyzott, zománcozott vagy műanyag bevonatos acélból, illetve egyéb más anyagból is.

A tartályt körülveszi egy hőszigetelés, ami lehetővé teszi, hogy a tartályban lévő víz hosszú ideig meleg maradjon. A fűtőtest felel a víz felmelegítéséért, a hőmérsékletszabályozó segítségével pedig beállítatjuk, hogy milyen hőmérsékletre szeretnénk felmelegíteni a tartályban a vizet. A hőmérsékletkorlátozó és a biztonsági szelep nagyon fontos része a villanybojlernek, ha az zártrendszerű. Végül minden villanybojlert a köpeny burkolat vesz körül. Azt, hogy nyitott vagy zárt rendszerű egy villanybojler, a benne lévő nyomás szerint különböztetjük meg.

A ventil-team.hu internetes oldalon az 5-10 literes villanybojlerektől a 200 literes villanybojlerekig mindenféle méret megtalálható. A méret kiválasztásakor azt kell figyelembe vennünk, hogy mekkora a meleg víz igényünk, illetve azt, hogy mennyire terhelhető a lakásunk, illetve házunk elektromos hálózata. A Ventil épületgépészeti szaküzlet és webáruház kínálatában mindenki megtalálja az igényeihez leginkább igazodó villanybojlert.