A kutyák bizonyítotton megérzik az emberek hangulatát

Minden gazdi számára ismerős az érzés amikor kutyája felvidítja ha rosszkedvű. A kutyák és az emberek között régóta kialakult egy szoros kapcsolat.

A kutya és az érzelmek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Sokszor hallhatjuk azt mondást is, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Abban a pillanatban, ahogy magunkhoz veszünk egy kutyát kialakul egyfajta kapocs közöttünk. Meg akarjuk óvni kiskedvencünket minden bajtól, jó nevelésben akarjuk részesíteni, játszani akarunk vele, tanítani, kényeztetni szeretnék. A kutya is egyfajta társ és barát is egyben, akárcsak egy ember. Sokan addig amíg nem lesznek gazdik, nem is sejtik, hogy egy kutya mennyire gyorsan megérzi azt, hogy milyen hangulata van gazdájának, környezetének. Minden kutyatartó ismeri azt az érzést, amikor rossz kedve van, szomorú valamiért, kutyája odamegy hozzá és próbálja felvidítani azzal, hogy a farkát csóválva jelzi, hogy játszani szeretne. Sokan megkérdőjelezték, hogy tudnak e empatikusak lenni, érzelmeket kifejezni. Több kutatás is kimutatta, hogy a kutyák megérzik, ha gazdájuk letört, rosszkedvű, szomorú. Hogyha hirtelen mérgesek leszünk rá mert éppen olyan dolgot csinált, amit nem szabad és megszidjuk, akkor azonnal megérzi, haragunkat elszégyelli magát és próbál bocsánatot kérni azzal, hogy ártatlanul lehajtja a fejét vagy csak nagy szemeivel sajnálkozóan ránk néz. Az itt felsorolt néhány példa mellett még számtalan olyan hétköznapi eset van, ahol észre vehetjük kutyánkon az érzelmeket.

A kutya és a gazdája közti barátság egy nagyon értékes kincs, amelyre vigyázni kell. Ez a fajta szoros kapcsolat néha ember és ember között is ritka, úgyhogy folyamatosan ápolni és építeni kell. Látogasson el a http://www.nemharapok.hu weboldalon sok mindent olvashat a kutya-gazdi kapcsolatról.